MKB betaalt te veel voor bankkrediet (aldus ACM)

Deel deze pagina

30 juni 2015

afbeelding copyright CM&P

Autoriteit Consument en Markt (ACM) weet het vrij zeker: MKB-ondernemers in Nederland betalen te veel voor hun leningen. Dat is de conclusie uit hun studie. De oorzaak ligt vermoedelijk bij het feit dat banken te weinig concurrentie voelen bij dit soort financieringen. Lees hiervoor bijvoorbeeld het artikel in het Financieel Dagblad van vandaag. (Klik hier als u een abonnement heeft)

Met meer dan 30 jaar praktijkervaringen met MKB-fiancieringen kunnen we die conclusie over het gebrek aan concurrentie wel begrijpen. Alhoewel we dat wetenschappelijk niet kunnen onderbouwen: dat lijkt toch minder bij het gedrag van de bankiers te liggen. Wij zoeken de oorzaak bij de ondernemers zélf. MKB-ondernemers “shoppen” nu eenmaal niet graag bij verschillende banken. Een financieringsaanvraag goed voorbereiden is een fors karwei. Zeker als er nog geen relatie bestaat tussen bank en het bedrijf. Als ondernemer is dat ook niet je dagelijks werk, logisch dat je niet zomaar een overstap of extra financier zoekt.

De ING reageert op deze studie. De werkelijke rentemarge’s bij MKB-leningen zijn zelfs negatief, de risico’s op dergelijke leningen zijn n.l. hoger. Waardoor de bank ook meer eigen vermogen moet aanhouden.