MKB-bedrijfsovername en coronacrisis; een bijzondere mix

Deel deze pagina
Geschreven door: Jules van Berlo
31 januari 2022CM&P begeleidt al bijna 40 jaar MKB-ondernemers op een breed bedrijfskundig vlak. Jaarlijks begeleiden we 100-den MKB-ondernemers, ook met hun vragen over bedrijfsovername en bedrijfswaardering. In 2020 was de ontwikkeling van de MKB-overnamemarkt lastig in te schatten. Op dat moment kwam West-Europa in de greep van het corona-virus. Onze inschatting was dat daardoor de vraag naar advies bij bedrijfsovername, zeker bij onze doelgroep en klanten, fors zou terugvallen. Immers er was sprake van een crisis.

Niets is echter minder waar.

Bedrijfsovername tijdens een Corona-crisis

Achteraf is dat makkelijk concluderen. Laten we beginnen met het begrip “Crisis”. Op Wikipedia staat het mooi omschreven.

Het woord “crisis” heeft in de dagelijkse spraak een negatieve lading. Van oorsprong is de term echter neutraal. Etymologisch komt het voort uit het (oud)Griekse werkwoord κρινομαι (krinomai) met de betekenissen scheiden, schiften, onderscheiden, beslissen, beslechten, richten en oordelen. Zo bezien, is een crisis een ‘moment van de waarheid‘, waarop een beslissing moet worden genomen die van grote invloed is op de toekomst.

 

Juist in een crisissituatie komt er vaak een versnelling op alle besluiten. Dat juist in zo’n situatie de vraag toeneemt, zou je dus op basis van het bovenstaande kunnen verwachten én dat hebben we de afgelopen twee jaar ook gezien. Met als gevolg hele mooie overdrachtsmomenten bij onze klanten. Een aantal casuïstieken vind je op onze site.

 

De meeste lezers van deze blog zijn zeker bekend met de site www.bedrijventekoop.nl Een toonaangevende site waar vraag en aanbod van met name MKB-bedrijven wordt samengebracht. Ook onze partners maken vaak gebruik van dit platform. Hier vind je een gedeeltelijk overzicht van het aanbod dat momenteel door CM&P wordt aangeboden. Bedrijventekoop.nl heeft het jaar 2021 onder de loep genomen. In samenwerking met de Hogeschool Utrecht hebben zij kopers, verkopers en adviseurs die betrokken waren bij bedrijfsoverdracht ondervraagd. De conclusies over het jaar 2021 zijn vastgelegd in de “MKB-overname-monitor.”

Je kunt het rapport HIER lezen.

 

Conclusie

Elke ondernemer in het MKB krijgt ooit te maken met bedrijfsoverdracht. Crisis of geen crisis. 😊 Bereid je er op voor. Tijdig! Het zal niemand verbazen dat ons advies daarbij is: doe deze tijdige voorbereiding met een goede overname adviseur. Iemand die het MKB snapt. Iemand die weet waar in een crisistijd juist kansen liggen.

ir Jules Van Berlo

Over de auteur

 ir. Jules van Berlo RV is directielid bij CM&P.
In oktober 2008 begon hij in Ede als partner/bedrijfsconsultant bij Claassen, Moolenbeek & Partners. Hij heeft zich bijzonder bekwaamd in bedrijfsovername en bedrijfswaardering. Jules is RV (Register Valuator). De Register Valuator is dé specialist als het gaat om een heldere waardebepaling van een bedrijf. Bijvoorbeeld in geval van een bedrijfsovername, of als het gaat om een zakelijk conflict, een echtscheiding, of een faillissement