< p>

Met optimisme tussen de oren kom je verder - Claassen, Moolenbeek en Partners

Met optimisme tussen de oren kom je verder

Deel deze pagina

2 september 2013De afgelopen jaren heeft Nederland en de ondernemer in het midden- en kleinbedrijf het door de opeenvolgende crisissen niet gemakkelijk gehad. Overheidsmaatregelen bevorderde het ondernemen vaker niet dan wel. Maar de wereld heeft niet stil gestaan. De techniek en internet zijn steeds meer geïntegreerd in onze dagelijkse wereld. Dat biedt kansen.

Het besef is doorgedrongen dat de overheid er niet meer komt met lastenverzwaringen. De overheid moet dus nu zelf daadwerkelijk bezuinigen. Een terugtredende overheid biedt ook extra kansen.

De toenemende levensverwachting, gecombineerd met vergrijzing en ontgroening biedt eveneens extra kansen. Het betekent immers dat de vraag naar specifieke diensten en producten groter wordt.

Door de vergrijzing zijn er relatief veel oudere ondernemers. Deze groep zal binnen afzienbare tijd met pensioen gaan. Dit biedt ambitieuze nieuwe ondernemers de kans om deze bedrijven, via bedrijfsoverdracht, voort te zetten. Het betekent ook meer bedrijfsbeëindigingen en krapte op de arbeidsmarkt en een veranderende arbeidsmoraal.

Darwin heeft aangetoond dat organismes die zich het beste aanpassen aan gewijzigde omstandigheden overleven. De uitdaging ligt bij de ondernemer. Om dat voor elkaar te krijgen kan begonnen worden met het opschonen van mentale huishouding van de ondernemer. Wij als ondernemers moeten met optimisme en elan de (nieuwe) kansen benutten.

Wij van Claassen, Molenbeek en Partners Hilversum kennen de zorgen van de ondernemer in het midden en kleinbedrijf want we zijn zelf ondernemer. Wij willen graag met u spiegelen en samen met u de kansen benutten. Wij zien onze verdiensten als een afgeleid product van uw succes. U staat er niet alleen voor.

Mr. Martin Franken MBA LLM