< p>

Meer doen met minder middelen - Claassen, Moolenbeek en Partners

Meer doen met minder middelen

Deel deze pagina

10 mei 2014Alle neuzen in dezelfde richting?

Is het je ook al opgevallen? De crisis heeft bedrijven en organisaties heel erg doen focussen op bedrijfsprocessen en verandermanagement, vaak met het uitgangspunt “doe meer met minder. Helaas is na enige tijd duidelijk dat dit niet altijd werkt zoals beloofd. Integendeel, meer inspanningen leveren juist minder resultaten op. Op enig moment is nog minder ook niet meer mogelijk.

Zo vragen de proces gedreven oplossingen vaak om specifieke handelingen die op weerstand stuiten binnen de organisatie. Of is bij deze oplossingen heel wat extra werk gemoeid, dat in de initiële plannen niet duidelijk aan bod kwam. Een verhoogde “klantfocus” kan zo je mensen onder druk zetten, waardoor de kwaliteit van hun werk daalt en uiteindelijk je klant er niet beter van wordt. Wat je ook dikwijls ziet, zijn allerhande  beheerssystemen die na en door elkaar worden ingevoerd; de ene “verandering” is nog niet verwerkt, of de volgende komt er al aan. Je mensen worden er moe van, je beste krachten verlaten je organisatie en de rest moet dubbel zo hard werken voor eenzelfde resultaat.

Is dit herkenbaar?

Hoe komt dit? Vaak gaat het erom dat een belangrijke factor over het hoofd werd gezien of onvoldoende in rekening werd gebracht. Dit is de menselijke factor. Hoewel de juiste procesmatige aanpak uiterst belangrijk is, mag dit niet gebeuren zonder een grondige afstemming met je mensen die deze processen voeden en levend houden.

Zoals het gezegde“Cultuur eet strategie als ontbijt” aangeeft, is een bedrijfscultuur veranderen geen sinecure, cultuur wint het doorgaans van de nieuwe strategie.

Een systemische benadering helpt je hierbij. Wanneer je een gedeelde visie kunt bereiken over de werkelijkheid van je bedrijf, dit kunt vertalen in een heldere missie en inspirerende ambitie, dan is het veel gemakkelijker om de juiste processen te laten floreren en je groei te bewerkstelligen. Dit geldt overigens niet alleen voor bedrijven, maar ook voor verenigingen en stichtingen.

Hamvraag: Hoe zorg jij ervoor dat alle neuzen eendrachtig in de juiste richting staan?

Wilt u graag weten hoe je dit binnen jouw bedrijf of instelling kunt organiseren. Neem dan met ons contact op voor een vrijblijvende afspraak: bart.lemmen@cmenp.nl