< p>

Marktinformatie bedrijfsovername MKB Nederland - CMENP

Marktinformatie bedrijfsovername MKB Nederland

Deel deze pagina

27 februari 2020Marktontwikkelingen bij bedrijfsovernames

Brookz Overname Barometer

Ieder half jaar doet Brookz onderzoek naar de trends en ontwikkelingen van bedrijfsovername. Daarvoor worden de Nederlandse overnameadviseurs geraadpleegd. Het onderzoek is gehouden onder 262 fusie en overname advieskantoren. Deze kantoren zijn gezamenlijk goed voor 90% van de Nederlandse overnamemarkt.

De Nederlandse MKB-overnamemarkt is gedefinieerd als bedrijven met een omzet tussen de  € 0,5 tot 30 miljoen.

De conclusie uit het meest recente onderzoek van de  bedrijfsovernames van MKB bedrijven, kort samengevat ten opzichte van het eerste halfjaar 2019 is:

  • Aantal begeleide transactie is met 24% toegenomen;
  • Minder transacties in de zakelijke dienstverlening en toename in de sector Agri & Food;
  • De dealwaarde van de transacties neemt af, 50% van de transactie ligt onder een dealwaarde van € 2.500.000;
  • De gemiddelde betaalde EBITDA-multiple blijft gelijk, zijnde 4,95. Binnen de sectoren wijzigt dit ook nauwelijks;
  • Reden van verkoop is met name de leeftijd, overigens daalt die wel 2020, 55 jaar en 2010, 60 jaar. De ondernemer denkt eerder aan verkopen om daarmee ook de opgebouwde ondernemingswaarde veilig te stellen;
  • Verwachting is dat de komende zes maanden de markt qua overnamedeals stabiel blijft.

Wij herkennen bovenstaande ontwikkelingen ook binnen onze eigen CM&P-organisatie. Op dit moment begeleiden onze CM&P-partners veel ondernemers die hun bedrijf willen verkopen op wat jongere leeftijd. De daling van de dealwaarde verklaren wij door de toename van verkopen in het “kleinere” MKB.

U kunt het rapport downloaden op de site van Brookz of via deze link: Brookz Overname Barometer H2-2019


Over Brookz en bedrijfsovername

Brookz is met ruim 20.000 ondernemers, investeerders en adviseurs een belangrijk overname en financieringsplatform in Nederland. Als organisatie werken werken wij samen met dit overnameplatform. Via dit platform kunnen wij Kopers vinden voor klanten die wij begeleiden bij hun bedrijfsverkoop, Via dit platform kunnen we samen met een koper zoeken naar een interessant bedrijf. In de afgelopen jaren zijn er via Brookz ruim 2.300 transacties succesvol tot stand gebracht.

Bedrijfsovername begeleiding

Claassen, Moolenbeek & Partners heeft ruim 35 jaar ervaring op het gebied van MKB-bedrijfsovernames. Of het nu gaat over de aan- of verkoop, overdracht in de familie of MBI. Het maken van een stappenplan bij bedrijfsovername. Het opstellen van een goede bedrijfswaardering. Lees er meer over op onze site: www.cmenp.nl/bedrijfsovername/ of neem direct contact op met een partner bij u in buurt.