< p>

Liquiditeitsdruk stapelt zich op! - Claassen, Moolenbeek en Partners

Liquiditeitsdruk stapelt zich op!

Deel deze pagina

20 december 2013“Het gaat niet goed” vertelde de DGA, “ik merk het aan de liquiditeitsdruk.” Bij toeval kwamen we in contact met een logistieke dienstverlener, waarvan de DGA voor het eerst zijn hart echt kon uitstorten over de ontwikkelingen binnen zijn bedrijf.

Oorzaken van liquiditeitsdruk

De oorzaken van liquiditeitsdruk lagen toen nog in 3 vrijwel gelijktijdig gestarte nieuwe activiteiten:

  1. het binnenhalen van een nieuwe buitenlandse klant (opslag, orderverwerking en distributie)
  2. het overnemen van pakketvervoerder met 10 tallen nieuwe busjes en medewerkers, naast het reeds bestaande vervoer van grotere volumes met behulp van bakwagen en trailers en
  3. het implementeren van een nieuw ERP systeem.

Activiteiten vallen tegen

De activiteiten van de nieuwe buitenlandse klant bleken van meet af aan tegen te vallen, waardoor de gedane investering (hal huren, inrichten met logistieke systemen / voorraad en het opleiden van de medewerkers) nooit heeft gerendeerd en al vrij snel weer moest worden afgestoten. Het resultaat was een verlies van enkele € tonnen.

Een bedrijf overnemen

Het overnemen van een pakketvervoerder is al een hele stap voor een bedrijf. Maar het integreren van de activiteiten ervan in je eigen bedrijf is ook een hele uitdaging. Je moet denken aan: commerciële aandacht voor je nieuwe klanten, externe en interne processen erin slijpen en tenslotte het integreren ervan in het nauwelijks geïmplementeerde ERP pakket. Dat nieuwe ERP pakket was nodig en werd ook volgens het boekje geïmplementeerd maar de timing was erg ongelukkig, gelet op beide bovenstaande feiten.

Aan de slag in het bedrijf

Toen we aan de slag mochten in het bedrijf bleek, na de gespreksronde met de sleutelfiguren van het bedrijf, ook de personele organisatie niet goed te functioneren. Het was geen team met duidelijke taak- en verantwoordelijkheidsverdelingen, voldoende vertrouwen in elkaar en open en goede onderlinge communicatie. Er was nauwelijks sprake van een passend management informatie systeem (MIS). Ook werd er niet begroot want “mijn bedrijf valt niet te budgetteren”. Dit geheel had inmiddels tot vele € tonnen verlies geleid.

Liquiditeitstekort oplossen

Nadat de onderlinge samenwerking (na veel indringende gespreksrondes) was verbeterd en een passend budgetterings- en managementinformatie systeem was ingevoerd kon het liquiditeitstekort worden opgelost. Dit deden we door middel van een aanvullende bankfinanciering. De klanten kregen weer de aandacht die ze nodig hadden ging het bedrijf geleidelijk aan weer beter renderen.


export onderweg
Goed onderweg

De ondernemer was weer goed onderweg. Enkele jaren later rendeert het bedrijf stabiel en werden / worden met enige regelmaat logistieke awards in ontvangst genomen.

Natuurlijk een tevreden klant, maar ook plezierig om daar als CM&P een bijdrage aan te hebben kunnen leveren.