< p>

Lage rentestand, toch duurder MKB-krediet? - Claassen, Moolenbeek en Partners

Lage rentestand, toch duurder MKB-krediet?

Deel deze pagina

29 juli 2013Veel ondernemers staan er niet bij stil: de prijs die men betaalt voor de bedrijfsfinanciering. Op moment van afsluiten worden vaak nog diverse offertes en mogelijke financieringsbronnen vergeleken. Daarna lijkt het een vast gegeven.

De prijs van (bank)krediet is altijd afhankelijk van de risico’s die de financier ziet. Dat kunnen risico’s zijn ten gevolgen van marktomstandigheden, maar ook de specifiek individuele omstandigheden van het bedrijf spelen een rol. Als een bedrijf ondergebracht wordt bij de “bijzonder beheer”- afdeling van de bank, volgen ook direct risico-opslagen.

Voor banken is dat ook een begrijpelijke houding. Immers: internationale afspraken maken dat voor risicovolle kredieten, een bank ook meer kapitaal zelf aanhouden. Tot soms wel 4x zoveel.

Belangrijk is te weten dat behalve economische factoren de risico-opslagen óók worden vastgesteld met enkele zachtere factoren. Bij de jaarlijkse kredietrevisies wordt het bedrijfskrediet door de financier opnieuw ingeschaald.

De rente is historisch laag. Maar de risicio-opslagen zullen, zeker binnen het MKB, toenemen. 

Vandaag geeft het FD meer achtergrondinformatie: lees hier.