Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Is het MKB klaar voor de Brexit?

Deel deze pagina
Geschreven door: Alex Darjadi
13 januari 2020

Brexit

De Brexit werd al bijna hetzelfde begrip als dat iets op Pasen en Pinksteren tegelijk moest vallen, oftewel die komt er toch niet. Nu Boris Johnson een meerderheid heeft in het Britse Parlement, lijkt het nu toch écht wel door te gaan.

Wat kunnen we nu verwachten?

Op 31-01-2020 om middernacht (Nederlandse tijd) willen de Britten de Europese Unie (EU) gaan verlaten. Op 17 oktober 2019 is daarvoor een (nog door beide partijen goed te keuren) akkoord gesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK). Vanaf 01-02-2020 zal er wel eerst een overgangsperiode ingaan waarin alle huidige regels hetzelfde blijven en er dus eigenlijk nog niets veranderd voor de Nederlandse burgers en bedrijven. Deze overgangsfase zal na goedkeuring gaan lopen tot en met 31-12-2020. In deze periode zullen beide partijen gaan onderhandelen over de details van de toekomstige relatie. Zo zal er bepaald worden onder welke voorwaarden ondernemers/ondernemingen zaken kunnen doen in en met het VK.

Nou lekker afwachten dus…

Dus niet. Afwachten is eigenlijk het laatste wat je als ondernemer zou moeten doen. Zeker met een zo’n ingrijpende verandering. Veel ondernemers zitten in de ontkenningsfase. De Brexit, dat raakt me toch niet want ik heb geen klanten in Engeland. Dit kan natuurlijk best kloppen, maar wat men vaak vergeet is na te denken over hun eigen leveranciers en klanten. Als deze namelijk wel zaken doen met het VK, dan kan dit jouw bedrijf ook raken. Ik zal een aantal voorbeelden schetsen.

Industrieel bedrijf:

Je hebt een industrieel bedrijf en je koopt je grondstoffen in bij een leverancier uit België. Deze leverancier koopt op haar beurt deze grondstoffen in bij een onderneming in het VK. Na de Brexit wordt het Belgisch bedrijf ineens geconfronteerd met een veel langere levertijd (door administratieve rompslomp aan de grens en andere regelgeving) en ook nog eens hogere kosten. Jij raakt door je grondstoffen heen en je kostprijs komt daarna ook nog eens onder druk te staan. Dit had je kunnen voorkomen door dit op voorhand te signaleren. Je had dan wellicht al een grotere voorraad kunnen aanleggen, je eigen prijzen kunnen aanpassen en wellicht zelfs een alternatieve leverancier van deze grondstoffen kunnen zoeken.

Online retailer:

Je hebt een webshop en je koopt en verkoopt artikelen in en aan het VK. Uit de onderhandelingen tussen de EU en het VK komen eisen en voorwaarden waaronder bepaalde goederen verstuurd en verhandeld mogen worden. Je krijgt hierdoor problemen bij de aankoop en de verkoop op je webshop en je moet wellicht zelfs lopende orders annuleren met alle gevolgen (negatieve publiciteit) van dien. Nu kan je natuurlijk niet alle regelgeving voorzien, je kunt wel zorgen voor alternatieve leveranciers en afzetkanalen, je kan de publicaties op dit gebied wel volgen of je kan alvast contacten leggen met adviseurs, die je kunnen helpen aan de regelgeving te voldoen. Je wordt dan niet verrast en de continuïteit van je onderneming loopt ook minder gevaar.

Conclusie:

Er zijn nog legio voorbeelden te verzinnen, waarvan er waarschijnlijk maar een klein gedeelte uit zal komen. Er is dus ook geen reden voor paniek. Maar wat je wel kan en wellicht moet doen, is er in ieder geval over nadenken wat eventuele gevolgen voor jou, je onderneming en de betrokken partijen bij je onderneming kunnen zijn bij het uitrollen van de Brexit. Je hebt daar nog krap een jaar voor. Dat lijkt wellicht lang, maar als je echte maatregelen moet treffen, dan heb je deze periode nog hard nodig. Hiermee voorkom je wellicht paniek begin 2021 en brengt je vooral al rust in 2020 en kun je nu al succesvoller ondernemen.

Ontbreekt het je aan tijd, kennis of overzicht en wil je geholpen worden in dit traject, klop dan gerust aan bij een van de partners van Claasen, Moolenbeek en Partners.

Over de auteur

Marc Backus is een verbinder. Zijn passie bestaat uit het helpen en ontzorgen van MKB-ondernemers. Het maakt niet uit, uit welke branche de ondernemer komt of in welke levensfase het bedrijf zich bevindt. Hij wil de ondernemer zich weer laten bezighouden met zijn/haar eigen passie. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op.

Je kunt hem bereiken op: 06 – 40 73 41 45 of via mail marc.backus@cmenp.nl