< p>

Hoe groot is de kans op een negatieve spaarrente? - Claassen, Moolenbeek en Partners

Hoe groot is de kans op een negatieve spaarrente?

Deel deze pagina

24 maart 2015

beleggen en vastgoedfinanciering

Niet alleen voor particulieren, ook voor het bedrijfsleven is de zeer beperkte vergoeding, die men krijgt op de spaargelden uniek. Het roept zelf de vraag op of men rekening moet gaan houden met een NEGATIEVE spaarrente. De mededeling van de Rabobank, dat men de systemen voorbereidt op een negatieve spaarrente, heeft al wel stof op doen opwaaien. Een dergelijke actie wordt door ons vooral ook gezien als een technische aanpassing. Vergelijk indertijd de millenium-problematiek in veel ICT-systemen. Het millennium is er wel gekomen. De kans dat er een negatieve spaarrente gerekend gaat worden. achten wij echter heel klein.

Het is zeker waar; de rente daalt. Mede doordat de ECB voor miljarden aan staatsleningen opkoopt. De officiële depositorente van de Zwitserse centrale bank staat inmiddels al op -1,25%. De “vergoeding” van de ECB bedraagt -0,20%. Het lijkt toch maar een kwestie van tijd dat u persoonlijk gaat betalen voor uw spaargeld?

Alhoewel wij geen glazen bol hebben…. de kans dat particulieren of bedrijven te maken krijgen met een negatieve rente is klein. Alleen als iemand  geld op korte termijn én grote sommen gaat stallen bij de bank, zou die situatie kunnen voorkomen. Dergelijke bedragen vind je niet bij particulieren of het MKB. Bij de grote multinationals en (vooral) financiële instellingen kan het momenteel voorkomen dat er een negatieve rente wordt berekend.

Hoe dan ook: het is een zeer bijzondere situatie!