< p>

Geen nieuws: ondernemers gaan niet voor het geld. Veel geld verdienen is geen drijfveer

Geen nieuws: ondernemers gaan niet voor bonusuitkering

Deel deze pagina
Geschreven door: Bart van Dijk
2 juli 2017

risico of dromen

Momenteel laait de discussie op over de bonuscultuur. In Nederland is bij wet (!) geregeld dat bijvoorbeeld bankdirecteuren een bonus van maximaal 20% van het jaarsalaris mogen verdienen. En dat willen we zo houden! Althans dat vindt onder andere de PvdA, ook al zou dat betekenen dat banken na de Brexit niet kiezen voor Nederland als vestigingsland. Interessant in deze discussie is natuurlijk de vraag of (extra) geld verdienen mensen stimuleert tot betere prestaties. Dat geld, zeker als je tekort komt, een incentive is, is evident. De beloning in de top van het (beursgenoteerde) bedrijf is al vaak enorm groot. Werkt een bonus dan nog? Hoe zit dat eigenlijk bij het MKB, waarbij de top van het bedrijf vaak een DGA is?

geld verdienen, RIJK worden dat wil iedereen toch?

Het VNO-NCW refereert op haar site aan een rapport opgesteld door Forum met de volgende inleiding:

Wat vinden ondernemers nou het leukste aan het ondernemerschap? En hoe gelukkig zijn ze eigenlijk? Forum vroeg het ondernemers uit heel Nederland. Verrassend: voor ‘t geld doen ze het in elk geval niet.

Met bijna 35 jaar ervaring in advisering aan ondernemers/DGA’s verrast ons deze conclusie helemaal niet!

Ondernemers zijn dromers, soms zelfs idealisten. De verdiensten in loondienst (al dan niet met een forse bonus) kunnen hoger zijn dan het rendement in het eigen bedrijf.

Meer geld verdienen is voor ondernemers vaak geen drijfveer.
Dromen realiseren, dat wel!

Het is voor ons dus geen nieuws. Ook niet dat ondernemers heel gelukkig zijn.

Wilt u het artikel lezen, ga naar de website van VNO-NCW