< p>

Een gedeelte van een bedrijf verkopen steeds meer aan de orde -

Een gedeelte van een bedrijf verkopen steeds meer aan de orde

Deel deze pagina
Geschreven door: Bart Lemmen
13 november 2017

onderneming kopen

De cijfers uit onderzoek van ING liegen er niet om: het aantal mkb’ers dat een gedeelte van het bedrijf wil verkopen is verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. In verreweg de meeste gevallen wordt dit gedaan om groei van het bedrijf te financieren of om het kapitaal te spekken. Jarenlang was dit namelijk moeilijk voor het midden- en kleinbedrijf, maar vandaag de dag zie je dit weer steeds vaker gebeuren.

Lage rente maakt overname van gedeelte bedrijf interessant

Ook doet zich een inhaalslag voor. Van 2009 tot ongeveer 2013 was er sprake van een instorting van de overnamemarkt voor het mkb. Na een tamelijk rustig jaar in 2014 is het klimaat sinds vorig jaar weer heel goed door de opleving van de economie.

Van opvolging naar simpelweg “cashen”


Vroeger ging het bij overnames in het mkb eigenlijk altijd om overname wegens opvolging. Ging de eigenaar met pensioen, dan werd het bedrijf verkocht. En dat is tegenwoordig heel anders. Vaak wordt nu een deel in het bedrijf verkocht om simpelweg te “cashen”. En dat is geen vies woord meer. Een deel van het bedrijf verkopen, zonder dat de eigenaar opstapt. Deze blijft dan nog een aantal jaren betrokken om ervoor te zogen dat de investering tot een succes leidt. Maar ook worden tegenwoordig vaak investeerders aangetrokken om expertise in huis te halen die de ondernemer zelf niet heeft, om zo sneller te kunnen groeien.

Op tijd beginnen met een deel van uw bedrijf te verkopen

Indien je je bedrijf in zijn totaal wilt verkopen, is het zeer raadzaam om hier tijdig mee te beginnen. Veel kleinere mkb-bedrijven zijn sterk afhankelijk van de ondernemer/eigenaar. Door vroegtijdig na te denken over bedrijfsoverdracht kun je extra waarde creëren. Voor veel ondernemers is de verkoopopbrengst namelijk ook hun pensioen. Daarom is een goede voorbereiding en uitvoering van groot belang, en dat kost de nodige tijd.


Bart Lemmen, CM&P Venray

Over de auteur

drs. ing. Bart Lemmen RAB

Bart Lemmen is zeer ervaren in het samenbrengen van mensen binnen een onderneming. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via 06-31045337 of mail.