Fundipal helpt u met de keuze van een crowdfundingplatform

Deel deze pagina

6 mei 2015

Update nov.  2017:  Fundipal is niet meer actief. Informeer naar de alternatieven

Fundipal is de crowdfunding gids voor ondernemend Nederland. Fundipal helpt u mee te bepalen of crowdfunding iets voor u is en helpt u te kiezen uit de vele crowdfundingsplatforms. Op basis van uw financieringsvraag, krijgt u met Fundipal antwoord op de vraag of crowdfunding iets voor u is en welke platforms bij uw financieringsvraag passen.

Is crowdfunding ook iets voor uw onderneming?

Met Fundipal zoekt u het zo uit! Crowdfunding is een vorm van financieren die door zowel starters als bestaande bedrijven steeds meer gebruikt wordt. In 2014 maakten in Nederland 602 ondernemingen succesvol gebruik van crowdfunding (bron: Douw&Koren). In totaal werd in 2014 meer dan 51 miljoen euro via crowdfunding gefinancierd. Gemiddeld haalt een onderneming 90.000 euro op met crowdfunding.

Bij crowdfunding benadert u als ondernemer het publiek om in uw onderneming te investeren. Gemiddeld investeren zo’n 100 investeerders in een financieringsvraag. Deze investeerders doen om verschillende redenen mee. Bijvoorbeeld omdat ze u kennen en een steuntje in de rug willen geven. Of omdat ze rendement op hun investering hopen te maken.

Hoe werkt het?

Bij crowdfunding stelt u altijd een doelbedrag: het bedrag dat u met crowdfunding op wilt halen (maximaal 2,5 miljoen euro). Ook bepaalt u wat investeerders terug krijgen in ruil voor hun investering. Daarnaast stelt u een termijn waarin u het doelbedrag wilt ophalen. Lukt het u niet om binnen de termijn het doelbedrag op te halen, dan gaat de financiering niet door. Bedenk dus goed welk doelbedrag bij u past. Transparantie over uw onderneming en het doel van de financiering, dragen bij aan het slagen van uw financiering via crowdfunding.

Stap voor stap

1. Is crowdfunding iets voor mij?
2. Een goede voorbereiding
3. Haal uw financiering op
4. Betrokken investeerders

Is crowdfunding iets voor u?

Verken de mogelijkheden van crowdfunding en bepaal wat u wilt dat crowdfunding u oplevert. Kiest u puur voor financiering, of wilt u dat crowdfunding ook zichtbaarheid en betrokkenheid oplevert voor uw onderneming? Afhankelijk van uw keuze besteedt u tijdens de voorbereiding vooral aandacht aan de financiële onderbouwing. Of juist aan de zachte eigenschappen en het betrekken van uw netwerk. Na acceptatie door het crowdfunding platform wordt uw financieringsvraag online gepresenteerd. Na afloop heeft een onderneming er gemiddeld 100 investeerders bij. Deze investeerders kunnen ook op een andere manier bijdragen aan de verdere groei van uw onderneming, bijvoorbeeld als klanten of ambassadeurs.

Financieringsvormen

Binnen crowdfunding heeft u keuze uit verschillende typen financiering, zoals een lening of het verkopen van aandelen. De type financiering die u kiest, bepaalt mede welke platforms bij u passen. Enkele crowdfunding platforms bieden de mogelijkheid om verschillende typen te combineren.

Lening

Als u kiest voor een lening, dan betaalt u de investeerders hun inleg plus rente terug. U bepaalt vooraf de looptijd van de lening en de rente die u hen biedt. De exacte voorwaarden van de lening verschillen per crowdfunding platform.

Converteerbare lening

Als u kiest voor een converteerbare lening, dan biedt u uw investeerders de mogelijkheid om hun lening om te zetten in aandelen. Het moment waarop dit gebeurt en de voorwaarden stelt u vooraf vast.

Aandelen

Als u kiest voor het verkopen van aandelen, dan worden uw investeerders mede-eigenaar van uw onderneming.

Beloning

Een beloning is een niet-financiële tegenprestatie, zoals een dienst of product.

Mocht u meer informatie willen neem dan
contact
met ons op.