< p>

financiering overname door crowdfunding

Realisatie financiering overname ’t Perronneke

Deel deze pagina
Geschreven door: Waldy van de Walle MSc RAB
24 april 2018Een goede samenwerking tussen eigenaar, accountants en financieringsexperts

Brasserie ’t Perronneke is gelegen in de centrale hal van winkelcentrum het Stationsplein van Hulst. ‘t Perronneke staat bekend om haar heerlijke koffie, cappuccino’s en de vele speciaal bieren. Voor de overname van deze brasserie was een kapitaal van € 170.000,- nodig. Bancair kwam er geen bedrijfsfinanciering, maar door een goede samenwerking tussen de eigenaar, accountants en financieel specialisten werd dit project succesvol en snel gefinancierd. In minder dan 30 uur was het benodigde bedrag via crowdfunding door 332 investeerders bijeengebracht. Een interessante casus waaruit de kracht van crowdfunding blijkt.

Verloren tijd

’t Perronneke werd gerund door de moeder van Marc Steenbergen. Marc wilde het bedrijf graag overnemen en hij vroeg De Smet Accountants & Adviseurs om naar de benodigde financiële middelen op zoek te gaan. ‘De Smet is al lange tijd onze accountant,’ vertelt Marc. ‘Al jaren doen we naar volle tevredenheid zaken. Een accountantskantoor waar ze écht weten waar ze over praten, weten wat ze moeten doen en dat dan ook werkelijk doen. Voor de overname gingen we in eerste instantie uit van een bancaire financiering. Logisch, dachten wij. Maar dat bleek niet haalbaar. We zijn desondanks toch nog een paar maanden in gesprek met banken geweest, maar dat bleek een verloren race te zijn.’

't Perronneke

Als het bancair niet mogelijk is … crowdfunding!

Berthil de Smet, eigenaar van de Smet Accountants & Adviseurs: ‘Ik probeer altijd eerst de reguliere kanalen te bewandelen. Tot nu toe met succes. Crowdfunding zag ik als sluitkanaal, maar voor dit project bleek het noodzakelijk te zijn.’ Berthil kwam al snel uit bij Waldy van de Walle, omdat de mogelijkheden via Geldvoorelkaar.nl hem aanspraken. ‘Voor mij was crowdfunding nieuw, ook de samenwerking met Waldy van de Walle was nieuw. Een spannende uitdaging, maar zeker voor herhaling vatbaar.’

Synergie

Om dit project tot een succesvol einde te brengen, is de eigen inbreng van de betrokken partijen cruciaal geweest. Berthil: ‘Samen met Marc hebben we het ondernemersplan gemaakt. Marc heeft zeer creatief meegedacht en is heel actief geweest in dit gehele proces. Waldy en Marc hebben het ondernemersplan op hun beurt weer gebruikt in de pitch voor publicatie op de website van www.geldvoorelkaar.nl.

Marc: ‘Het was mijn taak om het geheel zo goed en duidelijk mogelijk weer te geven. Ondanks de afwijzing van de banken zag ik geen problemen, maar uitdagingen. Soms heb je tegenwind, dan draai je om en heb je de wind meer mee. We hebben met z’n allen een hoop werk verzet en waren een hecht team tijd.’

In minder dan 30 uur financiering rond

Na de goedkeuring van het riskmanagement van GeldvoorElkaar.nl ging de crowdfunding van start. In minder dan 30 uur was het benodigde bedrag van € 170.000,– gerealiseerd. ‘Hierna wilden we dit project afronden door een tweede hypotheek aan te vragen bij de hypotheekverstrekker. Dit bleek weer een lastig traject te zijn,’ vertelt Waldy van de Walle. Maar ook hier bood crowdfunding weer mogelijkheden. Dit maal door een tweede funding. Het mooie was dat dit idee vanuit de klant, Marc Steenbergen, zelf kwam.

Tweede ronde crowdfunding

Waldy had nog niet eerder meegemaakt dat een project twee keer gefund werd. ‘Waar normaal de nationale banken geen problemen geven met het verstrekken van een tweede hypotheek, ontstonden die hier wel. De hypotheekverstrekker was niet meer actief op de markt was en had de portefeuille verkocht aan een investeringsmaatschappij. Deze was niet bereid om een recht van tweede hypotheek te verstrekken. Door duwen, trekken en veel overleg is uiteindelijk besloten deze dekking te laten vallen en te vervangen door een POS/NEG-verklaring . Het project werd opnieuw gepubliceerd. Opvallend was dat er maar iets meer dan 30 uur noodzakelijk was om weer tot 100% funding te komen,’ vertelt Waldy.

Laagdrempelig

‘Het was allemaal nieuw en het voelde toch altijd een beetje als een drempel. Het is ook een kwestie van wennen, denk ik. Nu heb ik het in mijn systeem, er zijn nu korte lijnen en zal ik sneller bij Waldy aankloppen, verwacht ik,’ aldus Berthil. Niet alleen Waldy, maar ook John van der Valk was betrokken vanuit Geldvoorelkaar.nl bij deze financieringsaanvraag. Berthil: ‘Het ging goed. Het belangrijkste was dat we ieders expertise respecteerden. We zaten niet in elkaars vaarwater en ik zou het de volgende keer weer zo doen.’

Flinke fundering

Door een goede samenwerking tussen de accountants, Claassen, Moolenbeek & Partners, GeldvoorElkaar.nl en de eigenaar is de overname van een gezonde onderneming uiteindelijk gelukt. Marc kan aan de slag gaan en heeft leuke ideeën voor zijn brasserie. Marc: ‘Bij ’t Perronneke ligt nu een flinke fundering door al onze inspanningen. Hier kunnen we zeker mee vooruit! Door het goede samenwerken, hard werken en niet opgeven, is dit project geslaagd. Het project leek soms wel eens op een schaakspel. Vooruitdenken, snel schakelen en de juiste beslissingen nemen. Hierdoor hebben we het gewenste eindresultaat bereikt. En daar ging het ons om,’ vertelt Marc trots.

Meer weten?

Denk je zelf ook na over een overname of brengt deze casus je op ideeën? Neem dan gerust eens contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak met bijvoorbeeld een overname adviseur. Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij jou in de buurt.

Over Waldy van de Walle

Waldy is zeer ervaren in alternatieve financieringen. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via www.cmenp.nl/partner/Waldy-van-de-Walle.