< p>

Wat een partner voor een klant kan betekenen: financiering en bedrijfsoverdrachten

Wat een partner voor een klant betekent

Deel deze pagina
Geschreven door: Waldy van de Walle MSc RAB
14 maart 2017“Financiering en bedrijfsoverdrachten zitten in mijn bloed”

Waldy van de Walle, partner van CM&P in Hulst begeleidde een jonge ondernemer, Lloyd Nathaniël bij de financiering van zijn horecazaak Amable in Kamperland. De zaak gaat half maart open.

Waldy: “De vader van Lloyd was al geruime tijd klant bij mij, vaak gaat het over zijn commercieel vastgoed. Ik adviseer hem zowel bij de koop, als bij het vinden van de juiste financiering. Hij wendde zich tot mij omdat de hervormde kerk in Kamperland te koop werd aangeboden. Op mijn vraag waarom hij nu juist dit object wilde kopen was zijn antwoord: “We kunnen er altijd een horecazaak in beginnen en mijn zoon zit in de horeca.”

Financiering

“Om het gebouw te kopen was een financiering noodzakelijk van € 150.000,–. We hadden hiervoor 1 week de tijd om dat te regelen. Via diverse contacten is er via een investeerder het bedrag verkregen. Het gebouw stond al zo’n 15 jaar leeg. Om het geheel te renoveren was nog eens € 150.000,– nodig. Taxatie wees uit dat het pand, na renovatie minimaal € 350.000,– waard was. De tweede tranche hebben we dan ook gefinancierd met een obligatielening van € 150.000,–, aflossingsvrij. Hier werd wel een hogere rente voor betaald, maar dat was zeer verantwoord binnen de exploitatie. De gehele obligatie is geplaatst binnen 3 maanden, mede dankzij de goede condities.”

Crowdfunding

Waldy: “Zijn zoon wilde een horecazaak openen. Het betreft hier dan ook een nieuwe onderneming. Zowel het pand, als ook het horecaconcept leende zich uitstekend voor crowdfunding. Samen met Geld voor Elkaar hebben we de casus opgebouwd en online gebracht. Hier verliep de funding wat moeizamer, maar na 3 weken werd dan toch 100% behaald. Dit traject van Crowdfunding heeft hem de nodige media-aandacht gebracht. Tot RTL aan toe.”
Lloyd is heel tevreden over de advisering door CM&P partner Waldy van de Walle zoals hij aangeeft in
een interview
.

Financiering voor een starter

Voor de financiering van een horecazaak van een jonge ondernemer hoef je niet meer (alleen) bij de bank aan te kloppen. Waldy: “Met diverse platforms hebben we een goede samenwerking. Wij screenen van tevoren de levensvatbaarheid van het bedrijf. Daar ligt ook onze sterkte: wij staan achter onze ondernemers. Wij zijn creatief en zoeken de juiste financiële partners. Ook buiten de gebaande paden.We blijven wel realistisch. Immers iedere financiering moet worden terugbetaald. Investeerders vertrouwen erop dat we de casus juist beoordelen.” Denk dus goed na of
startersbegeleiding
niet ook voor u belangrijk is.

Vertrouwenspersoon van de MKB-ondernemer

Waldy van de Walle heeft een sterke vertrouwensband met zijn klanten. Waldy: “Ik ben mijn eigen merk en dat wordt versterkt door de CM&P-organisatie, die een landelijke dekking heeft en eveneens dicht bij de ondernemer staat. Ik vergelijk mijn relatie met mijn klanten met die van huisarts tot zijn patiënt: een patiënt vertrouwt hem/haar zijn medische zaken toe. En zo is het ook bij ons: tussen klant en de partner van CM&P ontstaat een hechte vertrouwensband.”

CM&P werkt als een vliegwiel

Waldy van de Walle heeft altijd al zelfstandig willen werken. Uiteindelijk kwam hij in 2012 CM&P tegen. Waldy: “Mijn expertise in corporate finance en bedrijfsoverdrachten sloten goed aan bij wat CM&P biedt. De naam van CM&P werkt als een vliegwiel, dankzij de kennis en het netwerk. Het paste precies bij wat ik wilde: mijn vrijheid behouden, een eigen zaak, onder een goede landelijke organisatie en met goede contacten bij de leveranciers die kunnen financieren.”

Waldy overlegt regelmatig met zijn partners in den lande. Hij trekt bij hen aan de bel als er een case is waarbij hij een collega kent met expertise op dat gebied. Zoals bijvoorbeeld bij een vraag over veeteelt. Waldy: “De kennis van die partner op dat gebied kwam de klant goed van pas. Het samenwerken met andere partners van CM&P is dus van grote meerwaarde voor de klant.”