< p>

Extra impuls in markt van Crowdfunding - Claassen, Moolenbeek en Partners

Extra impuls in markt van Crowdfunding

Deel deze pagina

1 september 2015

financiering, factoring, crowd-funding en meer

Crowdfunding…. iedere dag lees je er wel over.

Vandaag opent het FD op de voorpagina met de mededeling dat het Duitse Zencap, internetbedrijf, maar liefst 230 miljoen beschikbaar heeft voor de zogenaamde peer-to-peer leningen. Zencap is in Nederland al actief. Met slechts 4 miljoen aan investeringen is zij nog een beperkte speler in Nederland. Dat kan binnenkort dus veranderen.

Banken hebben te maken met strengere kapitaaleisen, waardoor de verstrekking van leningen aan het MKB minder lucratief is. De nieuwe geldverstrekkers, zoals Zencap, vallen vaak buiten het strenge toezicht van AFM.

Er zijn ook wel kritische geluiden. Aan de geldverstrekkers worden (grote) rendementen in het vooruitzicht gesteld, tot wel 14% rendement. Peter Verhaar, oprichter Alex, is kritisch. Hij wordt in het artikel geciteerd: ‘14% is absurd hoog. ….. Voor een lening aan het mkb, dat soms aan de risicovolle kant is, lijkt me 5 à 8% reëel. Daarboven gaan bij mij de alarmbellen af.’  Wij hebben geen inzicht in het verdien-model van de kapitaalverstrekkers, maar Verhaar lijkt hier wel een belangrijk punt te raken.

Dit nieuwitem staat niet op zichzelf. Meerdere (buitenlandse) financierders richten zich momenteel op het Nederlandse MKB.

Lees verder over: