Europees toezicht banken; slechte match met Nederlandse situatie.

Deel deze pagina

30 maart 2015“Basel 3”; de meeste ondernemers weten wat dit betekent. In “Basel 3” werden de kapitaaleisen voor alle Europese banken aangescherpt. Uiteraard voor alle banken gelijk. Kort gezegd; hierdoor kan de bank minder krediet verlenen, zowel aan particulieren als bedrijven.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komt het Bazelse Comité met nieuwe voorstellen waardoor de Nederlandse banken nóg meer kapitaal moeten gaan aanhouden. Het betreft de (technische) berekening van de kredietrisico’s. ABN-Amro, ING en Rabobank voldoen nu weliswaar aan de laatste kapitaalseisen maar na deze andere kredietrisico-berekening wordt er 1 tot 1,5 keer zo veel buffervermogen geëist. Dat heeft (opnieuw) grote impact op de kredietverlening.

Waarom worden de Nederlandse banken zo hard getroffen?

De hypotheekschuld aan particulieren is in Nederland veel groter dan in onze omringende landen Dit wordt veroorzaakt door het fiscale klimaat. Daarnaast is het risico voor de Nederlandse banken op hypotheken vele malen kleiner door wetgeving. Als de bank wil/moet gaan veilen wegens wanbetaling, kan deze hier in Nederland rekenen op een veel vriendelijk wettelijk kader. Het werkelijke verlies/risico is daardoor kleiner.

De NVB dringt er bij het Bazelse Comité op aan om de herziene risicoberekeningen dus niet zomaar door te voeren en rekening te houden met Nederlandse omstandigheden.

Voor meer achtergrond informatie verwijzen we naar FD: Klik hier (abonnement nodig)