< p>

Een onverwachte dip.... - Claassen, Moolenbeek en Partners

Een onverwachte dip….

Deel deze pagina

8 februari 2016Regelmatig publiceert het Economisch Bureau van de ING haar visie op de markt en licht dat toe aan de hand van eigen onderzoeken.

Een geliefd onderwerp om te onderzoeken is het consumentenvertrouwen. Vaak de aanjager van onze economie. Menig ondernemer zal blij zijn met een positief consumentenvertrouwen want, lang niet altijd zeker, vaak is het een voorbode van meer consumentbestedingen.

De consumenten zijn 2016 – voor ons wat onverwachts – in mineur begonnen. Momenteel zijn er iets meer consumenten die pessimistisch zijn. Dat terwijl de arbeidsmarkt zich toch goed ontwikkeld. De huizenmarkt herstelt. Meer mensen vonden een baan, het aantal wat zijn baan verliest was beduidend kleiner. De economie ontwikkelt zich eigenlijk positief, met daarbij wel de aantekeningen dat velen zich ongerust maken over de economische ontwikkeling in China. Het beursklimaat is mede daardoor ook dalend.

Het is nog geen tijd om de noodklok te luidden. De ING sluit in zijn persbericht af met de volgende woorden:

Het ING Economisch Bureau verwacht dat er sprake is van een tijdelijk dip, veroorzaakt door een samenloop van zorgwekkende berichten in de media over binnenlandse en wereldwijde ontwikkelingen. Toch zijn de economische vooruitzichten voor Nederland juist behoorlijk positief. Met stijgende koopkracht, aantrekkende werkgelegenheid en herstellende huizenprijzen in het verschiet, zal de consument het hoofd daarom vermoedelijk snel weer oprichten.

Lees het hele artikel op www.ing.nl