< p>

Een deal die niet doorgaat, toch een happy-end! - Claassen, Moolenbeek en Partners

Een deal die niet doorgaat, toch een happy-end!

Deel deze pagina
Geschreven door: Bart van Dijk
1 juni 2015

onderneming kopen

Een goede klant (keuken-branche) van ons wenste zijn bedrijf te verkopen aan een goede bekende van hem die werkzaam was bij een van de leveranciers.

Met deze bekende werd de afspraak gemaakt dat hij eerst een jaar als bedrijfsleider in dienst zou komen en dat het bedrijf daarna aan hem verkocht zou worden. Ondanks ons nadrukkelijk advies werd daaromtrent weinig vastgelegd. Na een jaar bleek de ondernemer zijn werkweek van 6 en soms 6,5 dag per week terug gebracht te hebben tot 4 dagen per week. De bedrijfsleider functioneerde namelijk prima. De deal moest maar gedaan worden!

Door ons werd een “redelijke” prijs voor het bedrijf berekend.
Bij een management buy out is er vrijwel nooit sprake van een maximale verkoopprijs. Daar ging het deze ondernemer ook niet om. Continuïteit vond hij veel belangrijker temeer omdat enkele kinderen van hem in het bedrijf werkzaam waren. De bedrijfsleider had slechts 50K spaargeld op een koopprijs van 2.000K. De ondernemer was echter met betrekking tot de financiering bereid achtergestelde leningen in het bedrijf achter te laten. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw: de bedrijfsleider wilde zijn spaargeld van 50K niet investeren en gaf daarmee blijk toch niet over een ondernemersmentaliteit te beschikken. Zij gingen uit elkaar en de ondernemer “moest” weer zijn werkweken van 6,5 per week oppakken.

Enkele weken later kreeg de ondernemer een hartaanval. Dat was voor de ondernemer de aanleiding om ons te verzoeken zijn bedrijf met enige snelheid te verkopen. Omdat wij al 15 jaar de bedrijfsadviseur waren en het bedrijf van binnen en buiten kende was een presentatierapport/verkoopmemorandum relatief snel geschreven. Door onze gedegen voorbereiding hebben wij veel tijd en doorlooptijd in het verkoopproces (inclusief due diligence) kunnen winnen. Binnen drie maanden hebben wij het bedrijf voor een zeer acceptabele prijs(zonder achtergestelde leningen achter te laten) weten te verkopen aan een professionele partij. Daarmee prima pensioen voor de ondernemer geregeld.