< p>

ECB geeft meer ruimte voor krediet in september en december - Claassen, Moolenbeek en Partners

ECB geeft meer ruimte voor krediet in september en december

Deel deze pagina

19 augustus 2014Heb je dit jaar financiering nodig? Ga dan in september of december naar de bank. Banken kunnen in die maanden makkelijker een beroep doen op geld van de Europese Centrale Bank (ECB) en zullen dus eerder bereid zijn jouw bedrijf een krediet of lening te verstrekken.

Goekope leningen

De ECB stelt in september en december in totaal 400 miljard euro beschikbaar voor lokale banken in Europa. Ook in 2015 en 2016 zijn er nieuwe investeringsrondes en kan het totaalbedrag oplopen tot ongeveer 1 biljoen euro. De goedkope leningen van de centrale bank aan de lokale banken zijn bedoeld om de kredietverlening in de eurozone op gang te brengen. Eerdere vergelijkbare leenrondes bereikten niet het juiste doel, omdat banken het goedkope geld vaak in obligaties met een hoger rendement investeerden. Doordat de rentes op Europese obligaties afgelopen jaar stevig zijn gedaald, lijkt dat risico nu minder groot en komt het geld waarschijnlijk nu wel beschikbaar voor de financiering van bedrijven.

Run op ECB-geld

De Amerikaanse bank Morgan Stanley verwacht een run op het ECB-geld. Banken uit de eurolanden zullen komende maand al in totaal voor 250 miljard euro aan kredieten aanvragen. Vooral banken uit de zuidelijke eurolanden zullen veel leningen aanvragen, voorspelt Morgan Stanley.

Financiering aanvragen

Als je als ondernemer aanspraak wilt maken op het ECB-geld, moet je daarvoor bij je lokale bank zijn en een bestaande financieringsvorm van de bank aanvragen. In hoeverre banken hun criteria zullen aanpassen is onbekend, maar door de extra kredietruimte lijkt het voor de hand te liggen dat banken minder zekerheden nodig hebben en eerder bereid zijn een krediet of lening te verstrekken.
Bron: www.mkbkredietdesk.nl (18-08-14)