De verkoopwaarde van je bedrijf optimaliseren

Uitleg over de derde stap in het verkoopproces

 

In deze derde stap van het verkoopproces werk je gericht aan het optimaliseren van je onderneming vóór je de markt opgaat. Je creëert een onderneming die op alle fronten overdraagbaar, begrijpelijk en aantrekkelijk is. Een bedrijf met transparante cijfers, heldere contracten en een toekomstbestendig verhaal wekt vertrouwen en trekt serieuze kopers aan. Dat voorkomt vertraging en maakt een hogere waardering aannemelijker.

We maken je bedrijf nóg aantrekkelijker voor kopers

Welke onderdelen horen écht bij de verkoop? Welke activa kun je beter heralloceren? En welke afspraken of kostenstructuren versterken je verhaal richting kopers? Op basis van een grondige analyse verbeteren we onderdelen die je verkooppositie kunnen versterken. Denk aan:

  • Herstructurering van activa en eigendom
    We bekijken of bepaalde bezittingen — zoals vastgoed, machines of liquide middelen — beter in een holding of aparte bv ondergebracht kunnen worden. Dat maakt je bedrijf overzichtelijker en waardevoller voor kopers.
  • Financiële presentatie aanscherpen
    We zorgen voor actuele, inzichtelijke cijfers én corrigeren posten die het beeld vertroebelen. Denk aan privé-uitgaven, incidentele kosten of eenmalige baten. Zo ontstaat een realistische én aantrekkelijke weergave van de winstgevendheid.
  • Juridische en fiscale structuur optimaliseren
    Een koper wil duidelijkheid over rechten, verplichtingen en eigendomsverhoudingen. We brengen dit scherp in kaart en passen waar nodig de structuur aan, bijvoorbeeld om fiscale voordelen te realiseren.
  • Contracten en afspraken formaliseren
    Mondelinge afspraken met klanten, leveranciers of medewerkers maken we overdraagbaar door ze goed vast te leggen. Daarmee versterk je het toekomstbeeld voor de koper.
  • Boekenonderzoek (due diligence) voorbereiden
    We zorgen er nu al voor dat er tijdens het boekenonderzoek geen vervelende verrassingen naar boven komen. Daarom brengen we risico’s, onzekerheden en knelpunten in beeld nog vóórdat een koper daar om vraagt. Door deze onderwerpen vroegtijdig te analyseren en waar nodig op te lossen, voorkom je dat ze later tot discussie of een lagere verkoopprijs leiden.

 

Ook interessant: vraag onze whitepaper Due Diligence aan. Hierin delen we onze belangrijkste praktijkinzichten uit honderden boekenonderzoeken.

  • Waardevolle vergunningen en certificaten veiligstellen
    We controleren of deze up-to-date en overdraagbaar zijn. Zo voorkom je dat de koper later zelf opnieuw trajecten moet doorlopen of voorwaarden aan de deal stelt.
  • Vooruitkijken: prognoses en groeiverhaal onderbouwen
    We bouwen aan een sterk toekomstbeeld. Dat betekent: realistische meerjarenprognoses, zicht op groeipotentieel en uitleg van strategische keuzes. Hiermee vergroot je de aantrekkelijkheid van je onderneming.
  • Voorbereiding op het informatiememorandum
    In deze fase verzamelen we al de informatie die nodig is om straks snel een professioneel informatiememorandum op te stellen. Dit document is een belangrijk en uiterst waardevol instrument in het benaderen van kopers.

 

Hoe lang duurt het om je bedrijf verkoopklaar te maken?

De tijd die nodig is om je onderneming verkoopklaar te maken, hangt af van hoe je er nu voor staat. In veel gevallen neemt deze fase 3 tot 6 maanden in beslag. Heb je meerdere vennootschappen, onduidelijke eigendomsstructuren of verouderde afspraken, dan kan het langer duren. We stemmen het tempo af op jouw situatie, doelen en tijdspad.

Wil je weten hoe andere ondernemers hun verkoopwaarde hebben verhoogd? Vraag dan onze insight aan. Hierin delen we de zeven meest opvallende praktijkinzichten uit honderden overnametrajecten. Of plan direct een vrijblijvend gesprek met een CM&P-adviseur in jouw regio. Dan kijken we samen waar jouw kansen liggen.

Wil jij de verkoopwaarde van jouw bedrijf optimaliseren?

Andere blogs

Lees meer interessante artikelen uit onze kennisbank.

cash and debt free bedrijfsovername

Menu