< p>

verkoop familiebedrijf bedrijfsoverdracht adviseur

De verkoop van een familiebedrijf

Deel deze pagina
Geschreven door: Wim Mandigers
4 december 2018Troonsafstand: verkoop van een familiebedrijf

Jos de Croon vindt het tijd worden dat hij zijn familiebedrijf verkoopt. Drukkerij de Croon is 113 jaar geleden door zijn grootvader opgericht en nu is het tijd voor een nieuwe toekomst. Hij wil het stokje overdragen aan de huidige bedrijfsleider Jan Lucassen die al 26 jaar betrokken is bij het bedrijf.

De Croon doet afstand van zijn troon.

De gesprekken om het bedrijf over te dragen lopen al als Jos de Croon in contact komt met Wim Mandigers van Claassen, Moolenbeek & Partners. Na dit gesprek heeft Jos het gevoel gekregen dat hij begeleiding nodig heeft bij de verkoop van zijn bedrijf. Hij kan dit traject niet zelfstandig tot een succes brengen. Hier is een expert nodig om de verborgen gevaren te onderkennen die bij een bedrijfsoverdracht op het pad kunnen liggen. De click met Wim is er en daarnaast werkt Claassen, Moolenbeek & Partners samen met KVGO en kent hij de branche. Jos de Croon heeft er vertrouwen in dat hij in Wim van CM&P een goede adviseur heeft gevonden.

Verkoop van het familiebedrijf

Aanvankelijk hadden beide partijen een andere transactievorm voor ogen om het familiebedrijf te verkopen. Na de situatieanalyse van Wim Mandigers blijkt echter dat deze geen doorgang kan vinden. Inmiddels hebben Jos de Croon en Jan Lucassen voldoende informatie gekregen om elkaar toch te vinden in een andere transactievorm.
Jos de Croon: “Bij de uitwerking van de transactie heeft Claassen, Moolenbeek & Partners gewezen op allerlei punten waar je als ondernemer niet aan denkt. Ze hebben ook gezorgd voor de communicatie met andere specialisten zoals advocaten en fiscalisten. Zij keken kritisch naar de stukken van de andere partij en gaven mij duidelijke toelichting hierop.”

De nieuwe eigenaar

De overdracht heeft inmiddels plaatsgevonden: Jan Lucassen is de nieuwe eigenaar na de bedrijfsovername van het familiebedrijf drukkerij De Croon van Heerbeek. Jan Lucassen werkt al 26 jaar als bedrijfsleider voor De Croon. Hij vindt het fantastisch om het bedrijf voort te kunnen zetten en de mogelijkheden van print en (verpakkings)drukwerk voor klanten verder uit te breiden. De naam blijft hetzelfde en omdat de klanten Jan al jaren kennen verloopt de bedrijfsovername ook voor hen soepel. Jos de Croon heeft er alle vertrouwen in dat ‘zijn’ familiebedrijf een nieuwe toekomst heeft gekregen.

Na de overdracht van het familiebedrijf

Na de overdracht van het familiebedrijf blikt Jos de Croon terug: “De tijd en moeite die in de eerste transactievorm is gestoken is achteraf jammer. Ik ben blij met de begeleiding van Wim Mandigers en de transactie zoals die uiteindelijk tot stand is gekomen.”
Jos de Croon heeft na de bedrijfsovername wat gezondheidsperikelen gehad, maar heeft nu wél alle tijd om rustig te herstellen. De plannen om er op uit te trekken zijn ook al gemaakt. De zorg voor zijn personeel is hij kwijt. Dat ligt nu bij zijn opvolger.
Met de ‘troonsafstand’ verdwijnt de laatste ‘De Croon’ uit het Oirschotse familiebedrijf. Hij verdwijnt echter niet helemaal uit beeld. Zo blijft hij beschikbaar voor advies en hand-en-spandiensten. Nu kan hij zich weer gaan richten op zijn familie en zijn andere passie: het mooie gilde Sint Sebastiaan, waarvan hij hoofdman is.

Meer weten?

Door onze jarenlange ervaring kunnen wij je als geen ander helpen. Samen kunnen we een financieel plan maken waarmee je bij potentiële investeerders een goede eerste indruk maakt, maar ook tijdens je hele ondernemersavontuur een belangrijke houvast blijft. Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvende kennismaking. Met onze landelijke dekking is er altijd wel een expert in de buurt. Zoek hier een vestiging bij jou in de buurt.

Wim Mandigers

Over de auteur

ing. Wim Mandigers MFSME

Wim is zeer ervaren in de aan en verkoop van een onderneming en alle aspecten die daar bij komen kijken. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via 06 – 52 45 68 61 of stuur een mail.