< p>

Crowdfunding steeds volwassener óf een tijdelijk fenomeen?

Crowdfunding steeds volwassener óf een tijdelijk fenomeen?

Deel deze pagina
Geschreven door: Waldy van de Walle MSc RAB
8 februari 2017Sinds 2011 bestaat crowdfunding al. Tijd voor een terugblik over de afgelopen 5 jaar. Is deze vorm van alternatieve financiering volwassen aan het worden óf is en blijft het een tijdelijk fenomeen?

Crowdfunding in 2016

In 2016 is er in Nederland voor € 169,6 miljoen gefinancierd via crowdfunding. Met een totale financiering op bancaire wijze van € 125 miljard aan het MKB, is dit nog steeds een fractie van de totale financieringsbehoefte in Nederland. Toch was de groei dit jaar wel € 41,6 miljoen, ofwel 33%. Een kanttekening is hier wel op zijn plaats. In 2015 groeide de markt voor crowdfunding met € 65 miljoen. Een groei van 103% ten opzichte van 2014. Dus groei in 2014 was weer € 31 miljoen. Ook was er sprake van een groei van 97%. Men zou kunnen zeggen dat er sprake is van een stagnering.

Meer crowdfunding in Randstad

Dit is niet het geval. Crowdfunding is voornamelijk ingeburgerd in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord Brabant, Gelderland en Utrecht. Het aanbod van crowdfundprojecten is in deze provincies tussen de 10% en 20%. Provincies als Zeeland, Groningen, Drenthe, Friesland blijven hier sterk achter. Dit is natuurlijk normaal. De bedrijvigheid in de randstand is natuurlijk vele male hoger dan in de buiten provincies.

Bankfinanciering nog lastig

Echter het verkrijgen van een bankfinanciering is voor banken nog steeds riskant. Dat stelt directeur Jan Sijbrand van de Nederlandse Bank. Het eigen vermogen van het MKB is door de crisis zwaar onder druk komen te staan. Dit maakt het financieren natuurlijk risicovoller. Maar ook zijn de opbrengsten van MKB-kredieten voor de banken laag. Commercieel niet interessant dus. En dat maakt het ook lastig om het MKB te financieren. Daarbij komen er mogelijk ook nog strengere eisen binnen de bancaire wereld (Basel 3A). Waarbij de banken nogmaals hun balansen en liquiditeiten moeten verstrekken. Hiervan zal crowdfunding zeker profiteren.

Crowdfunding steeds volwassener

Crowdfunding begint volwassen te worden. In de beginjaren was het vaak nog zoeken hoe een project beoordeeld moest worden. Nu kennen we de risico’s vele malen beter. Grotere platforms moeten tegenwoordig hun defaults presenteren. Bij Geld Voor Elkaar zijn er van de 1.095 projecten 67 projecten stopgezet. Dit is een percentage van 2.44%. Collin Crowdfunding presenteert dat er 1.52% is afgeboekt. Kapitaal op Maat spreekt in haar statistieken van een default van 2.35%. Vrij vertaald mislukken gemiddeld dus 2 tot 3 projecten van de 100. Qredits daarentegen heeft een default van rond de 4%. Wel merken wij dat de beoordeling van een kredietaanvraag door een riskmanager van een crowdfundingplatform strenger wordt. Reden te meer om u juist te laten begeleiden.

Strengere toetsingen

Crowdfunding staat aan de poort van haar volwassenheid. Toetsingen worden strenger. De weg naar alternatieve financiering wordt steeds meer en meer gevonden. Het wordt dan ook een vorm van financieren naast andere bronnen van financieringen.

Meer info

Wilt u meer weten over crowdfunding? Neem dan gerust eens contact op voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Wij staan u graag te woord.

  • Waldy van de Walle
  • waldy.vandewalle@cmenp.nl
  • 0114 – 760076 / 06 – 30415641