< p>

Brexit en het MKB - Claassen, Moolenbeek en Partners

Brexit en het MKB

Deel deze pagina
Geschreven door: Marc Backus
2 augustus 2019De Brexit is veel in het nieuws geweest, maar nog steeds niet gearriveerd. Met de nieuwe premier in Groot-Brittannië, ziet het er naar uit dat het op 31 oktober toch echt gaat gebeuren. Door alle vertragingen en vooral door een stukje onwetendheid, is maar een klein deel van het MKB bewust bezig met het anticiperen op de gevolgen van de Brexit op hun bedrijf. In dit artikel geef ik voorbeelden van mogelijke gevolgen en geef ik tips om hier goed mee om te gaan.

Mogelijke gevolgen Brexit voor het MKB:

Als je producten in- en verkoopt, kan je geraakt worden door handelsbelemmeringen die ontstaan bij een Brexit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het lastiger verhandelen van goederen, langere en ingewikkeldere procedures bij de grens samen, en daardoor waarschijnlijk toenemende kosten. Veel MKB’ers denken dat dit hen niet raakt, maar daar kunnen ze zich flink in vergissen. Met name Business to Business ondernemers kunnen direct maar ook indirect geraakt worden. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Wie zijn mijn leveranciers, waar zijn deze gevestigd, waar is hun hoofdkantoor gevestigd en wie zijn hun leveranciers? Jouw leverancier kan wellicht goederen uit het Verenigd Koninkrijk halen, jij kan dan wellicht geconfronteerd worden met prijsstijgingen, het slecht of niet leverbaar zijn van producten.
  • Wie zijn mijn afnemers en wie zijn de afnemers van mijn klanten? Als jouw klant levert aan het Verenigd Koninkrijk en daar zijn markt verliest, verkoop jij ook minder of niets meer aan jouw klant.
  • Als je goederen en/of diensten levert aan het Verenigd Koninkrijkvoldoe je dan aan de nieuwe of veranderde regels/eisen die in het Verenigd Koninkrijk gesteld zullen worden aan goederen en diensten die geïmporteerd worden? Wat nu met de open grenzen heel makkelijk gaat, kan dan ingewikkeld en tijdrovend worden, waarmee je je voordeel t.o.v. concurrenten kunt verliezen.

 

Niet alles is negatief:

De Brexit kan ook kansen creëren, het houdt concurrenten uit het Verenigd Koninkrijk ook deels uit Europa, ze worden in ieder geval minder competitief door de handelsbelemmeringen. Er zal een toenemende vraag komen aan bemiddeling, advies bij de handel. Als jouw bedrijf hierin actief is, kun je hiermee profileren.

 

Wat kun je doen?

Het is verstandig om op voorhand al te analyseren of je eventueel direct of indirect geraakt kan worden door de Brexit. Er zijn verschillende websites en checklists die je daarvoor kunt gebruiken, bijvoorbeeld https://www.hulpbijbrexit.nl/. Inventariseer je kansen en bedreigingen en maak een plan van aanpak. Het echte werk begint dan pas want nu komt het aan op het ook daadwerkelijk uitvoeren van dit plan, het monitoren van de resultaten en ontwikkelingen en het daar waar nodig weer aanscherpen van je plan. Dit hoeft allemaal niet vreselijk ingewikkeld te zijn.

Een bedreiging zou kunnen zijn dat je een belangrijke leverancier hebt uit het Verenigd Koninkrijk. Je neemt daar bijvoorbeeld grondstoffen af. Bekijk dan hoeveel vertraging je zelf op kan vangen door bijvoorbeeld een extra voorraad grondstoffen aan te leggen. Je kan ook kijken naar alternatieve leveranciers in Europa, waar je in geval van nood of wellicht zelfs volledig gebruik van kan maken en ga daarmee al in onderhandeling.

Maak dit plan zelf of betrek je adviseur daarbij om je daarbij te helpen. Een onafhankelijk adviseur ziet meestal zaken sneller dan je als ondernemer zelf ziet omdat je er te dicht op zit en kan er over het algemeen ook meer tijd aan besteden dan de ondernemer zelf.

Wij helpen je graag met het in kaart brengen van de gevolgen van Brexit op jouw onderneming. Aarzel niet om contact op te nemen met mij of één van mijn collega’s.

Marc Backus

Over de auteur

Marc Backus is een verbinder. Zijn passie bestaat uit het helpen en ontzorgen van MKB-ondernemers. Het maakt niet uit, uit welke branche de ondernemer komt of in welke levensfase het bedrijf zich bevindt. Hij wil de ondernemer zich weer laten bezighouden met zijn/haar eigen passie. Heb je interesse in wat hij voor jou kan betekenen en wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact met hem op via www.cmenp.nl/partner/Marc-Backus.