Zoeken
Close this search box.
Zoeken
Close this search box.

Hoe kun je de aankoop van een bedrijfspand financieren?

Deel deze pagina

30 januari 2018



Veel ondernemers hebben de wens om het gehuurde bedrijfspand zélf in bezit te hebben.

Afgezien van mogelijke waardestijging (of daling) van het bedrijfspand; huren voelt vaak als een verspilling van geld. Een pand wordt soms gezien als een toekomstig spaarpotje, een pensioen in eigen beheer.

Of dat werkelijk ook zo is, is nog maar de vraag.

 

Case: Financieren bedrijfspand

Onderstaande case is wel bijzonder. Ook hier heeft de klant de droom om zelf het (historische) bedrijfspand waarin hij gevestigd is te kopen en op een nog te bepalen manier te financieren. De zaken gaan goed, maar het trackrecord is nog relatief beperkt. Bovendien betreft het een horeca-pand, een branche waar menig bank met extra kritische ogen naar kijkt. Claassen, Moolenbeek & Partners werd gevraagd om het financieringsplan te schrijven en te zoeken naar alternatieve geldbronnen. En met succes.

 

Paul Spannenburg heeft zo het karakteristieke pand de Leuke Hanzestad aan de IJsseldijk in Kampen gekocht. “Toen het pand in de verkoop kwam, wist ik: dit is mijn kans,” vertelt de voormalig huurder. “Als een ander het koopt, moet je maar weer afwachten of je uit de huurafspraken komt. Mijn bedrijfsadviseur wist met een stevig financieringsplan de kapitaalmarkt te overtuigen om de Leuke Hanzestad te financieren.”

 

Sinds 2014 exploiteert Spannenburg de Leuke Hanzestad. Het gemeentelijk monument dateert uit 1898, de bouwstijl en de in originele staat teruggebracht voorgevel herinneren nog aan deze periode. Het interieur is sfeervol en eigentijds. “De ideale locatie voor bruiloften, zakelijke bijeenkomsten en bedrijfsfeesten. We hebben een grote zaal met podium en daarnaast twee compactere ruimtes,” vertelt de horecaman enthousiast.

Ferdinand Zomerman en Paul SpannenburgWe gaan ervoor! We laten het bedrijfspand gedeeltelijk financieren!
Spannenburg vervolgt: “Ik was al eerder in gesprek geweest met de vorige eigenaar om het pand te kopen, maar die gesprekken waren stil komen te liggen. Toch kwam ik weer op het punt van ‘we gaan ervoor’, ‘ik wil nu doorpakken’. Toen ben in contact gekomen met Ferdinand Zomerman, bedrijfsadviseur bij Claassen, Moolenbeek & Partners in Lelystad.”

 

De basis: het financieringsplan voor het financieren van het bedrijfspand

Om bij investeerders beslagen ten ijs te komen, was een financieel voorstel nodig. “Zomerman heeft een goed en stevig gefundeerd financieel plan opgesteld. Het plan was zeer overtuigend, want binnen twee dagen had Mogelijk – bankvrij vastgoed financieren een investeerder geleverd voor vijftig procent van de marktwaarde. Intussen was Qredits – microfinanciering Nederland bereid gevonden de andere helft voor de rekening te nemen. De rente is gemiddeld 6,5%, ik kan een deel boetevrij aflossen wanneer ik wil en ik heb de vrijheid om te herfinancieren. Mijn totale lasten zijn omlaag gegaan en ik kan ook nog een stukje pensioen opbouwen,” aldus Spannenburg.

Werken aan je bedrijf

Zomerman vult aan: “Door de aankoop heeft Paul zekerheid gekregen voor de toekomst. Hij heeft nu alle ruimte om verder te bouwen aan zijn bedrijf. Dit geeft focus, hij kan nu nog meer aandacht geven aan zijn gasten en zorgen dat zij een leuke tijd hebben.”

Contact

Wilt u meer weten over een vastgoedfinanciering of andere bedrijfsfinanciering? Neem contact op met een van de partners van Claassen, Moolenbeek & Partners.

Auteur: Ferdinand Zomerman, partner vestiging Lelystad e.o.

Hieronder een interview met Paul Spannenburg (bron: RTV IJsselmond)