< p>

De come back van het beleggen in vastgoed - Claassen, Moolenbeek en Partners

De come back van het beleggen in vastgoed

Deel deze pagina

5 maart 2018Kun je het je nog herinneren? De tijd waarin financieringen met (bedrijfs)vastgoed als onderpand de meest geliefde financieringen waren. Vastgoed leek een oneindige vaste waarde te hebben. Het was een fluitje van een cent om verhuurd vastgoed te financieren. Het direct rendement (huuropbrengst) en indirect rendement (waardestijging) maakte het een aantrekkelijke belegging.

Tot 2008 financierden alle banken in Nederland met plezier beleggingsvastgoed soms wel 90% van de waarde. De economische crisis heeft hier een abrupt einde aan gemaakt. De markt om verhuurd vastgoed te financieren heeft jaren stil gelegen. Banken financierden commercieel vastgoed alleen mondjesmaat, vaak alleen bij bekende klanten, vaak om met veel lagere financieringsbedragen t.o.v. de waarde van het vastgoed.

De afgelopen 2 jaar heeft een aantal partijen, waaronder NIBC, zich weer specifiek op de beleggingsmarkt gericht, met name op financiering van verhuurd vastgoed. En met succes, we kunnen van een ware come back spreken in het beleggen in vastgoed. Hoewel nog steeds lagere financieringen worden verstrekt op met name verhuurde woonhuizen en appartementen, blijken beleggers graag gebruik te maken van deze nieuwe financieringsmogelijkheden.

VERHUURD VASTGOED FINANCIEREN

Recent had ik een casus waarbij de eigenaar zijn bedrijf wilde verkopen. Het vastgoed werd echter niet verkocht, maar verhuurd aan de koper. Er lag een mooi rendement in het vooruitzicht. Slechts een deel van het verhuurde vastgoed moest nog gefinancierd worden. Dat leek de eigenaar een makkelijke aanvraag. Een fluitje van een cent, toch? De eigenaar zocht gelukkig de hulp van een deskundige. Een specialist die weet waar de valkuilen liggen, hoe je een fiatrijpe aanvraag maakt én welke aanbieder de beste oplossing op maat kan bieden.

ADRESSEN VOOR HET FINANCIEREN VAN COMMERCIEEL VASTGOED

Hieronder vind je enkele aanbieders waarmee Claassen, Moolenbeek & Partners de afgelopen jaren financieringen van commercieel vastgoed mogelijk heeft gemaakt:

NIBC: financiert verhuurde woonhuizen tot max 70% van de marktwaarde in verhuurde staat. Tot 50% van deze marktwaarde hoeft niets afgelost te worden. Als een winkel deel uitmaakt van een pakket is dit geen probleem.

Domivest: vrijwel identiek aan NIBC maar zijn in staat tot 80% van de waarde te financieren. Hiervoor wordt wel iets meer rente gevraagd.

DCMF: financiert korte trajecten, bijv aankoop van een pand, verbouwing en daarna doorverkoop. Hiervoor wordt een relatief hoge rente gevraagd. Voordeel is dat 75% van de koopsom kan worden gefinancierd en 100% van de verbouwingskosten.

Maar ook de bekende grootbanken zoals bijv. ABN-AMRO: zijn sinds kort weer in de markt om commercieel vastgoed te financieren. Leningbedragen vanaf 500.000/1.000.000 Euro.


Meer weten? Lees wat de Rabobank zegt in hun sector analyse over de ontwikkelingen binnen vastgoed beleggingen

(HER)BELEGGEN IN VASTGOED

Overweeg jij ook te (her)beleggen in vastgoed? Neem dan contact op met Claassen, Moolenbeek & Partners. Wij kennen alle bestaande en nieuwe financieringspartijen en gaan hierover graag met jou in gesprek. Op www.cmenp.nl vind je het dichtstbijzijnde kantoor met vastgoedexpertise.

Geschreven door Rob Timmers van ons kantoor in Den Haag. Rob maakte carrière binnen het nationale bankwezen, onder andere als commercieel regiodirecteur bij ING Real Estate Finance. Hij was van 2010 tot 2021 bij Claassen, Moolenbeek & Partners een van de specialisten als het gaat om financieringen van vastgoed. Wilt u kennismaken met een  onroerend goed specialist, bel vrijblijvend naar: 040-2121120