Zoeken
Close this search box.
Zoeken
Close this search box.

Bedrijfsovername : Hoe zit het met het werkkapitaal?

Deel deze pagina

6 juni 2017

onderneming kopen

Door Bram Bergkamp MBA QC, CM&P partner Noord-Holland 

 

Autonome groei of bedrijfsovername?

Veel ondernemers willen groeien! Groeien vanuit de eigen kracht gaat vaak langzaam. Ook al zijn groeipercentages van 10 – 20% indrukwekkend, met een bedrijfsovername zijn de percentages veel groter. Aan overnames zijn risico’s verbonden. Vaak komen de verwachtingen, zoals synergie-effecten, niet uit. Ook zijn er vaak moeilijkheden met de cultuur tussen twee organisaties. In dit artikel gaan we in op de vraag hoe je het werkkapitaal op orde houdt bij een bedrijfsovername.

Bedrijfsovername en liquiditeitsbegroting

Als voorbeeld nemen we een van onze relaties die bewust koos voor
bedrijfsovernames
. Twee jaar geleden mochten wij hem ook helpen bij een overname, middels een aandelentransactie. Een aantal maanden geleden kwam ik in de Dealroom van Brookz een nieuwe kandidaat tegen. We besloten in gesprek te gaan en zijn gekomen tot een activa/passiva transactie. Zoals bekend brengt deze wat minder risico’s met zich mee dan een aandelentransactie. Bij een overnametraject is een goede liquiditeitsbegroting van wezenlijk belang. In dit geval werd de cashflow goed in beeld gebracht. Vooral de eerste maanden was er enige krapte. Er was voldoende reden om met de huisbankier in gesprek te gaan. Door de transactie was het niet eenvoudig om het bestaande Rekening Courant krediet tijdelijk uit te breiden. Ondanks dat ook de bankier inzag dat de investeringen verantwoord waren, is er door de overname een totale herijking van de financiering nodig. Dat duurde te lang, gegeven de lopende onderhandelingen. Een snellere oplossing is dan nodig. We vonden de oplossing bij SpotCap, één van de alternatieve financieringspartijen die zich vooral op werkkapitaal richt. CM&P kent Spotcap al enig tijd en heeft een speciaal arrangement waardoor processen ook snel doorlopen kunnen worden.

Hoe snel kan een financiering geregeld worden?

Het digitale tijdperk heeft grote voordelen. Voor de gemiddelde ondernemer is het indienen en vooral completeren van de door de financier benodigde documentatie vaak lastig. De oplossing is voor een financieringsspecialist vaak eenvoudiger. Samen met de ondernemer kan de SpotCap aanvraag gewoon op locatie bij de klant digitaal worden ingevuld. Administratie en stukken zijn dan bij de hand. Er kan meteen een check op compleetheid worden gedaan en er kan zo nodig even telefonisch geschakeld worden met de contactpersoon bij SpotCap. Dat versnelt het proces aanzienlijk.

In deze casus leidde dat ertoe dat er binnen de beloofde 24 uur een zeer acceptabel voorstel werd gedaan. Natuurlijk kan het soms goedkoper, maar of het dan zo snel kan, is de vraag. De looptijd van de financiering bedroeg 12 maanden en de ondernemer kon boetevrij aflossen. Bovendien ontvangt de ondernemer een CM&P-korting op de afsluitprovisie, maar dat was niet het belangrijkste. De deal kwam tot stand!

Wij helpen u aan een financiering, maar vooral met succesvol ondernemen

Uw bedrijfsfinanciering is essentieel om uw
bedrijfsstrategie
met succes uit te voeren. Na afronding van de bedrijfsovername, gaan we natuurlijk kijken naar de totale financiering van het bedrijf. In alle rust en met het oog op de toekomst. Natuurlijk wilt u dat uw financiering evenwichtig en toekomstbestendig is. Dat vereist planning en onderzoek naar diverse toekomstscenario’s voor uw onderneming. Een passende financiering is afhankelijk van uw organisatie, juridische procedures, management en commercie. CM&P kent een methodische aanpak om tot een goed
financieringsplan
te komen. Daarnaast hebben CM&P-partners toegang tot allerlei financieringsinstellingen, van crowdfunding-platvormen, private equity partijen tot bancair, met en zonder overheidsgaranties.

Wilt u succesvol ondernemen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.