Alternatieve financieringsvormen voor uw bedrijf?

Deel deze pagina

28 november 2013

Geld lenen bij de bank is in deze tijd een stuk lastiger geworden voor ondernemers. Heeft u als particulier of ondernemer geld over, dan kunt u momenteel op een spaarrekening weinig rendement behalen. De nieuwe financiering- of beleggingsvorm crowdfunding helpt u daarbij.

Wat is crowdfunding?

Het verzamelen van geld via een mensenmassa (crowd), middels platforms op het internet. Crowdfunding laat zien dat er nieuwe financieringsvormen mogelijk zijn. Deze projecten gerealiseerd kunnen worden zonder de steun van de bank of subsidies en zonder ingewikkelde bureaucratische processen. Crowdfunding versnelt processen en snijdt tussenlagen weg. Het is een goed voorbeeld van de inzet van Social Media. Tijdens het proces kun je zien hoeveel geld er is opgehaald. Gaat het gedurende de afgesproken periode niet snel genoeg, dan kun je daar zelf invloed op uitoefenen.

Welke vormen van Crowfunding zijn er?

Donaties

Geld geven, omdat je iets mooi of waardevol vindt zonder er iets voor terug te verwachten. Zo maakt een software ontwikkelaar plugins voor WordPress. Hij biedt deze gratis aan, vergezeld van de optie tot doneren. Mensen die hun waardering uitspreken doneren bijna voor € 1.500 per maand

Sponsoring

De eredivisie voetbalclub De Graafschap bood hun aanhangers aan shirtsponsor te worden. Tegen betaling van € 19 kwam je naam dan op het nieuwe shirt van De Graafschap. Ruim 2000 aanhangers betaalden de € 19.

Voorfinanciering

Veel crowdfunding producten zijn een vorm van voorfinanciering. Wie geldt overmaakt, betaalt vooraf voor het product, dat bij succes wordt thuis gestuurd. Voor een muziekinstrument betaald de klant € 100 en later in de winkel  zou het product € 150 gaan kosten. De maker had € 10.000 nodig om het in productie te nemen, maar zag kans om door voorfinanciering ruim € 40.000 op te halen.

Lening

De klant krijgt bij een lening zijn geld weer terug. Al dan niet met rente. Een online modemerk voor vrouwen had € 50.000 nodig om te starten. Het bedrijf besloot op zoek te gaan naar vrouwen die € 500 wilde steken in het project. In ruil kregen zij nar 4 jaar hun geld terug met 4% rente per jaar. Ook kregen zij het privilege om de kleding met 40% korting te kopen.

Investering

Klanten krijgen een investering/aandeel in een bedrijf of ze delen mee in de winst. Een ondernemer had € 25.000 nodig om goederen te kopen in China. Hij vond binnen 4 uur voldoende mensen die het geld bij elkaar brachten. Uiterlijk over 3 jaar krijgen zij hun geld terug met een verwachte rendement van 15%. Het blijft wel een risico investering. U kunt u geld dus ook kwijt zijn.

Crowdfunding is niet de oplossing voor alles. Er mislukken ook nog vele projecten. Een goed executie is cruciaal. het werkt eigenlijk alleen als het doel duidelijk, haalbaar en urgent is en er een persoon aan het roer staat, die gaat voor zijn doel. Maar wie teveel geld verwacht , onduidelijk is in zijn streven, de urgentie niet duidelijk kan maken en er niet 100% voor gaat, krijgt het moeilijk. Dat zijn de belangrijkste succes- en faal factoren.

Geld blijft echter de brandstof voor elke ondernemer en voor elk businessplan. Groeien of een overname gaat niet zonder voldoende financiële middelen. In tijden van crisis blijft het lastig het bedrijfskrediet rond te krijgen. Dit geldt dus ook voor het intermediair. Bedrijfsfinanciering blijft echter goed mogelijk, mits u de  juiste wegen bewandelt.