< p>

Aantal MKB'ers dat gedeelte bedrijf verkoopt fors gestegen | CM&P Venray

Aantal MKB’ers dat gedeelte van bedrijf verkoopt fors gestegen

Deel deze pagina
Geschreven door: Bart Lemmen
11 oktober 2017

Aantal MKB dat gedeelte van bedrijf verkoopt fors gestegen

De cijfers uit onderzoek van ING liegen er niet om: het aantal mkb’ers dat een gedeelte van het bedrijf verkoopt is verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar. In verreweg de meeste gevallen wordt dit gedaan om groei van het bedrijf te financieren of om het kapitaal te spekken. Jarenlang was dit namelijk moeilijk voor het midden- en kleinbedrijf, maar vandaag de dag zie je dit weer steeds vaker gebeuren.

De rente is extreem laag

Op dit moment bieden banken een extreem lage rente en dat maakt de interesse groot. Daarnaast wakkeren de schommelende koersen op de beurs de belangstelling voor het mkb nog eens aan.

Ook doet zich een inhaalslag voor. Van 2009 tot ongeveer 2013 was er sprake van een instorting van de overnamemarkt voor het mkb. Na een tamelijk rustig jaar in 2014 is het klimaat sinds vorig jaar weer heel goed door de opleving van de economie.

Van opvolging naar simpelweg “cashen”

Vroeger ging het bij overnames in het mkb eigenlijk altijd om overname wegens opvolging. Ging de eigenaar met pensioen, dan werd het bedrijf verkocht. En dat is tegenwoordig heel anders. Vaak wordt nu een aandeel in het bedrijf verkocht om simpelweg te “cashen”. En dat is geen vies woord meer. Een deel van het bedrijf wordt verkocht, zonder dat de eigenaar opstapt. Deze blijft dan nog een aantal jaren betrokken om ervoor te zogen dat de investering tot een succes leidt. Maar ook worden tegenwoordig vaak investeerders aangetrokken om expertise in huis te halen die de ondernemer zelf niet heeft, om zo sneller te kunnen groeien.

Op tijd beginnen

Indien je je bedrijf in zijn totaal wilt verkopen, is het zeer raadzaam om hier tijdig mee te beginnen. Veel kleinere mkb-bedrijven zijn sterk afhankelijk van de ondernemer/eigenaar. Door vroegtijdig na te denken over bedrijfsoverdracht kun je extra waarde creëren. Voor veel ondernemers is de verkoopopbrengst namelijk ook hun pensioen. Daarom is een goede voorbereiding en uitvoering van groot belang, en dat kost de nodige tijd.

Overweegt u een deel of volledige verkoop van uw bedrijf? Wij staan aan uw zijde tijdens het gehele traject.